Hoofdpagina Blog Nieuws Britse ambassadeur bekeert zich tot de Islam en verricht de Hajj

Britse ambassadeur bekeert zich tot de Islam en verricht de Hajj

0
Britse_ambassadeur_bekeert_zich_tot_de_Islam

MINA: Onder de 19.000 Britse bedevaarders die in 2016 de Hajj verrichtten bevonden zich de Britse Ambassadeur in Saoedi-Arabië, Simon Paul Collis, en zijn echtgenote Huda Mujarkech.

Enkele diplomaten en journalisten wisten dat hij zich tot de Islam had bekeerd, maar er was nog geen officiële bevestiging gekomen.

Die bevestiging kwam in september 2016, in de vorm van een tweet van de Saoedische auteur en academica Fawziah Al-Bakr (@fawziah1).

Ze postte twee foto’s van ambassadeur Collis en zijn vrouw waarin hij in ihram was (speciale kleding voor de Hajj bedevaart).

De ambassadeur beantwoordde de post door Al-Bakr te bedanken via zijn officiële Twitter-account (@HMASimonCollis). De echtgenote van de ambassadeur (@HudaMCollis) heeft de post van Al-Bakr geretweet.

collistweetgHoewel Collis alle verzoeken van de media om een interview woensdag afwees, zei hij: “Ik heb me bekeerd tot de Islam nadat ik 30 jaar heb doorgebracht in Moslim samenlevingen en vlak voor ik met Huda in het huwelijk stapte.”

Collis werd in januari vorig jaar de Britse ambassadeur in Saoedi-Arabië, toen Sir John Jenkins zich terugtrok uit de diplomatie. De foto’s gingen viraal op Twitter, Facebook, Whatsapp en Instagram, wat de sociale media op volle toeren deed draaien.

Een van de eersten die de ambassadeur en zijn vrouw geluk wensten was Prinses Basmah bint Saud (@PrincessBasmah).

“Bijzondere gelukwensen aan de ambassadeur en zijn echtgenote,” schreef Prinses Basmah.

De ambassadeur antwoordde: “Dank u, Prinses Basmah.”

De Britse bedevaarders waren aangenaam verrast door het nieuws.

“Ik wil de ambassadeur feliciteren met deze historische gebeurtenis van zijn voltooiing van de Hajj,” zei Rashid Mogradia, de CEO van de “Council of British Hajj” (De Raad van de Britse Hajj – CBHUK). “Hij is een van de duizenden Britse pelgrims die deze geloofsreis ondernemen en we kijken ernaar uit dat hij zijn ervaring met ons deelt en ons allen inspireert,” voegde Mogradia hieraan toe.

In een tijdperk waarin er zoveel negatieve publiciteit wordt gevoerd tegen de Islam en de Moslims, vooral in het Westen, zagen de gelovigen de bekering van de ambassadeur tot de Islam als een getuigenis voor de universele aantrekkingskracht van hun godsdienst.

Collis spreekt vloeiend Arabisch. Hij vervoegde de “British Foreign and Commonwealth Office” (het Britse Bureau voor Buitenlandse Zaken en de Commonwealth- FCO) in 1978 en werkte, na Arabisch te hebben gestudeerd, hoofdzakelijk in de Arabische wereld.

Als vader van vijf kinderen kwam hij voor zijn eerste opdracht terecht in Bahrain als tweede secretaris (1981-1984). Hij diende als Brits ambassadeur in Irak (2012-2014), Syrië (2007-2012) en Qatar (2005-2007). Hij was de Britse consul-generaal in Dubai (2000-2004) en Basra (2004-2005). Ook was hij eerste secretaris in New Delhi, van 1991 tot 1994.

Toon andere gerelateerde artikelen
Geen reacties meer mogelijk

Bekijk ook

De Koran over: De ontwikkeling van het menselijke embryo

In de Edele Koran spreekt God over de ontwikkelingsstadia van het menselijke embryo, 1400 …